Top Italian style
Image default
Home and Garden

Je verhuurde woning verkopen? Dat is veel makkelijker dan mensen vaak denken.

Steeds meer mensen beleggen hun vermogen door een extra woning te kopen en vervolgens te verhuren, en zo extra inkomsten te genereren. Het kan een bewuste keuze zijn geweest om een extra woning te kopen met de intentie om deze vervolgens te verhuren, maar je kan natuurlijk ook op een andere manier in deze situatie belanden. Doordat je bijvoorbeeld ben geëmigreerd, of je bent gaan samenwonen of hebt een woning geërfd. Uiteindelijk kan het zijn dat je de woning toch wilt verkopen om wat voor reden dan ook. 

Het huren van een woning kan een aantrekkelijk rendement geven omdat het een extra inkomstenstroom genereert. Dit komt onder meer door het belastingstelsel, dat 1,2% belasting heft op de huurinkomsten van particuliere investeringen in box 3. Maar je woning verhuren heeft niet alleen maar zijn positieve kanten. Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties en andere bijkomende kosten. Ook de relatie met huurders en het incasseren van huur kunnen soms problematisch zijn. Als je de huur wilt verhogen kan dit niet zomaar. In feite zijn huurders goed beschermd door de Nederlandse wet. Dit kunnen voor jou goede redenen zijn om de huurwoning weer te willen verkopen. Daarnaast zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren sterk gestegen en lijkt dit het beste moment om te verkopen en daarvan te profiteren. Daarnaast kan het zijn dat je eigen financiële situatie veranderd is, waardoor je het nu het juiste moment vindt om de woning te verkopen.

Je kan je huis op elk moment verkopen, maar dit betekent niet dat de huurder de woning moet verlaten. De Nederlandse wet bepaalt dat de verkoop van een woning niet in strijd is met de huurovereenkomst. Wanneer je een huis wilt verkopen, doe je dit meestal inclusief het huurcontract. Helaas betekent dit dat er mogelijk minder potentiële kopers zijn, omdat veel particuliere kopers huizen willen kopen voor zichzelf en daarom niet geïnteresseerd zijn in huizen met huurders. Huizen met huurders zijn daardoor moeilijker te verkopen dan leegstaande huizen.

De oplossing hiervoor is om je verhuurde woning te verkopen aan een partij die in onroerend goed investeert en graag beleggingspanden koopt. Zij kunnen je woning kopen en direct het huurcontract overnemen. Bij verkopen aan een vastgoedinvesteerder is er geen makelaar bij betrokken en je ontvangt meestal direct een vrijblijvend bod. Het voordeel hiervan is dat er geen onzekerheid is over financieringsvoorwaarden, geen notariskosten en flexibele voorwaarden die voor beide partijen interessant zijn.  Na het contact kan de belegger de woning komen bezichtigen om de waarde in te schatten. Wanneer de bezichtiging niet mogelijk is kan de schatting ook op afstand gemaakt worden. Hierna wordt er meestal een geheel vrijblijvende offerte op uw woning gegeven.